PLANINSKO DRUŠTVO TAM MARIBOR VABI NA IZLET NA

 

RJAVINO   IN     CMIR 

 

V SOBOTO, 6. 8. IN NEDELJO, 7. 8. 2005

 

Zbrali se bomo :  v soboto, 6. 8. 2005, ob 5:00 uri pred društveno pisarno, na Frankolovski ulici 23.

 

Težavnost : zelo zahtevna gorska tura

 

Potek izleta : Iz Kota (960 m) se bomo podali do Pekla (cca. 2000 m, 3 ure hoje), nato pa zavili levo v stene Rjavine, kjer nas bo zavarovana pot v 2 urah pripeljala na vrh (2532 m). Sestopili bomo po zahtevni markirani poti proti Domu Valentina Staniča (2332 m, 1:30 ure hoje), kjer bomo prespali. Drugi dan bomo obiskali še Cmir (2393 m), po zahtevni markirani poti (2 uri hoje), nato pa sestopili do Doma Valentina Staniča in nato v Kot.

 

Oprema : Planinska obutev in obleka za visokogorje, čelada, priporočljiv je tudi plezalni pas. Hrana in pijača iz nahrbtnika in v koči. Obvezna je planinska izkaznica s plačano članarino.

 

Zahteve : Ture se lahko udeležijo vsi, ki zmorejo 7 ur hoje in imajo primerne izkušnje in opremo.

 

Prevoz : osebni avtomobili

 

Cena : stroški prevoza z avtomobili in prenočevanja na koči

 

Izlet bo vodil : Igor Štabuc

 

Prijave : v društveni pisarni, na Frankolovski ul. 23, v četrtek med 17. in 19. uro ali po telefonu : 3200490. 

Prijavite se prej zaradi rezervacije prenočišč !

 

V primeru slabega vremena izlet odpade !

 

 

Rjavina (2532 m) je mogočna soseda Triglava. Njena veličastna, rdečkasta severna stena pada v Kot. Od tu je drzno speljana zavarovana pot na njen vrh. Na jugovzhodu se vršno sleme na Dovških vratcih povezuje z Ržjo. Tu poteka nekoliko lažja pot na vrh, mi pa jo bomo izkoristili za sestop. Z vrha Rjavine se nam odpre veličasten pogled na vse vrhove v okolici Triglava in na sam Triglav.

 

Pripeljali se bomo do Lengarjevega rovta v Kotu. Markirana pot nas bo peljala v začetku po levem bregu doline. Tu je pot nekoliko strma, ko pa nas pripelje na pobočje Gube, se položi. Vrh Gub stoji značilna samotna skala Debeli kamen. Od tu je do Pekla še dobre pol ure hoje. Na višini nekaj čez 2000 m zapustimo pot, ki pelje proti Domu Valentina Staniča in zavijemo levo v rdeče stene Rjavine. Vzpenjamo se po zavarovani poti skozi sistem skalovja in kaminov po katerih v dveh urah prilezemo na vrh. Tu si bomo nekoliko odpočili, nato pa bomo sledili markacijam proti Domu Valentina Staniča. Tudi ta pot je zahtevna.V koči bomo prenočili in se drugi dan odpravili proti Cmiru.

 

Cmir (2393 m) je poleg Begunjskega vrha najvišja vzpetina v dolgem, razpotegnjenem grebenu, ki na vzhodu omejuje zgornji del Vrat. V Vrata strmo pada njegova severozahodna stena, prav tako pa se strma južna pobočja spuščajo tudi v krnico Za Cmirom. Cmir je najlažje dostopen po južnem grebenu izpod Begunjskega vrha, koder pelje markirana pot. Spada med hišne gore bližnjega Staničevega doma. Z vrha Cmira so čudoviti pogledi na Triglav in okoliške vrhove.

 

Od Staničevega doma se bomo povzpeli proti severozahodu na preval Begunjska vratca med Begunjskim vrhom in Visoko Vrbanovo špico. Spustili se bomo na melišča pod severno steno Begunjskega vrha in jih prečili do grebena, ki se vleče proti vrhu Cmira. Greben je lahek in zelo razgleden, le na enem mestu nas preseneti navpična stena (klini). Greben rahlo valovi, vzponi in sestopi so minimalni, zato je hoja po njem zelo prijetna. V dveh urah bomo dosegli vrh Cmira. Po počitku in prijetnem razgledovanju bomo sestopili do Staničevega doma in nato nazaj v Kot.

Polje z besedilom:

Pogled na Triglav iz Cmira

 

Foto :  Igor Štabuc